Seminář s Andreem Guarellim (11/2005)

         O víkendu 18.-20.11.2005 se v Pršticích, malé vesničce nedaleko Brna, uskutečnil seminář s Andreou Guarellim, nositelem 7.danu a titulu Kyoshi Okinawa Gôju-Ryu Karate-Dô Kyôkai. V útulné tělocvičně se všichni účastníci mohli po tři dny seznamovat s okinawského pojetím Karate v podání tohoto usměvavého dlouhána, který se nedávno vrátil ze studijní stáže přímo z kolébky karate (Okinawy).

         Seminář zahájil sám president ČSKGr Ing. Jiří Boček společně s místopředsedou Jaromírem Musilem.

[inspic=439,,,0]

          První trénink proběhl ve znamení základní techniky charakteristických pro styl karate Goju Ryu následně si přišli na své i příznivci  kumite – nikoliv však v sportovním pojetí „gyaku-cuki – mawashi“, ale s variabilitou bojových technik, zaměřených na sebeobranu. Všichni bez rozdílu věku a barvy pásku dostali pořádně zabrat.

[inspic=411,,,0]

          Páteční večerní trénink a dva sobotní tréninky byly o okinawském pojetí kata a bunkai. I pro ty z nás, kteří se na bunkai zaměřují, byly některé okinawské aplikace překvapením, a kumiťáci si vyzkoušeli, že kata není jen „balet“.

          Pro mnohé však byl nejzajímavější částí semináře večerní sobotní trénink, kdy jsme měli možnost vyzkoušet si další z okinawských bojových umění – kobudo. Dvě hodiny cvičení s tyčí, aneb s „bo“, byli velice inspirující.

[inspic=410,,,0]

          Neděle pak pokračovala ve znamení kata a bunkai. „Maestro“ Guarelli se dokázal věnovat téměř každému osobně (chvílemi to vypadalo, že je na několika místech najednou), a tak se nestihlo všechno, co bylo v plánu – to však přislíbil vynahradit při některé ze svých dalších návštěv na Moravě.

[inspic=418,,,0]

          Kromě tvrdého víkendu stráveném v tělocvičně si mnozí z nás odnesli zajímavé informace o pojetí okinawského Karate Do Goju-Ryu  a dověděli se mnoho důležitých informací vývoje tohoto stylu v souvislosti s kooperací s organizací JKF Goju-Kai a WKF.
Na konec se nedá říci nic jiného, než že se máme na co těšit při příštích seminářích p. Andrea Guarelliho v České republice, které přislíbil v následujícím roce 2006. Není vyloučeno, že se pan Guarelli objeví i na tradičním letním soustředění v Jedovnicích v roce 2006.

Ostatní fotografie naleznete v galerii >>> zde