Naha – Te

Naha-te znamená doslova „ruka z Naha“ (Naha je dnešní hlavní město Okinawy). Všobecně se všechny bojové systémy, které se vyučovaly na školách v naha nazývaly Naha – te. Tyto bojové systémy byly ovlivněny čínskými vnitřními (měkkými systémy) a vytvořily spolu s později vzniklým Uechi-ryu hlavní systém Shorei-ryu.   

       Techniky Naha-te jsou převážně zpřízněny s Kunfu z jižní Číny. Je kladen větší důraz na použití horních končetin (krátké pěstní techniky, techniky bojue na blízko, pevná postavení). Zvlášť zdůrazněno je Ibuki (dechové cvičení). Z kata Naha-te (Seishan, Seienchin, Saifa, Shisochin, Shochin, koshiki Naihanchi, Sanseiru, Suparinpei aj.) se hlavně vyvinuly pozdější kata Goju-ryu.

 

okinawa map 

 

           První bojový styl v Naha vznikl už dřív a sice u mistra Ason. Byl postaven na kata Naihanchi (Tekki) a byl předáván dál prostřednictvím Sakiyama, bohužel však s posledním mistrem Tomigisku zanikl. O tomto bojovém umění se nuic bližšího neví. Od Tomigisku po Higashionna je historie Naha-te neznámá. Dalším známým jménem v Naha-te byl Kanryo Higashionna (1853-1916). Poté co se vyškolil v Číně, založil bv Naha školu, ve které poprvé v Okinawě učil měkké bojové umění z Číny. Jeho žákem byl Chojun Miyagi, který po dalších studiích v Číně založil Goju-ryu, nejdůležitější směr Naha-te.